Egészséges táplálkozás
Ép testben ép lélek

MENÜ

Kimutatások szerint hazánk lakosságának több mint 25%-a elhízott. Ez nemcsak esztétikai, hanem komoly egészségügyi probléma is.

Az elhízás káros következményei közé tartoznak a megemelkedett vérzsírszintek miatt kialakuló betegségek. Emelkedik a vér triglicerid szintje, LDL koleszterin szintje és csökken a védő HDL koleszterin szint. Mozgásszegény életmódunkkal párosulva kialakul az érelmeszesedés, magas vérnyomás, más szív és érrendszeri betegségek, amik talaján bármikor bekövetkezhet a vezető halálokok közé tartozó szívinfarktus.

Az elhízás jelentős rizikó tényezője a II. típusú, úgynevezett nem inzulinfüggő cukorbetegség kialakulásának, ami a sejtek cukorfelvevő képességének csökkenése miatt jön létre. Gyakorlatilag minden elhízott magában hordozza a cukorbetegség kialakulásának lehetőségét.

Az epekő képződés is pozitív összefüggést mutathat a túlsúllyal.

Láthatjuk tehát, hogy testtömegünk milyen szoros összefüggésben van egészségi állapotunkkal. Ha még nem alakultak ki súlyos problémák, sokat tehet egészsége megőrzéséért. Egy elhízott ember 10%-os fogyást követően, ezen betegségek kockázati tényezőit átlagos szintre csökkentheti.

 

Asztali nézet